Notice: For only £40 (down from £60), you can get the entire collection of over 3,000 ebooks, including around 900 that are no longer on the site. This offer will be for a limited time only.

↩ Ebooks

The Westminster Catechisms

Westminster Assembly


Free download available in PDF, epub, and Kindle ebook formats. Skip down page to downloads.

Tags: Religion

See the front cover of this book (image will open in new tab)

Description

Contains the Westminster Larger Catechism and the Westminster Shorter Catechism; the central catechisms of Calvinists in the English tradition throughout the world.

This book has 64 pages in the PDF version, and was originally published in 1647.

Download for ereaders (below donate buttons)

Last week, around 20,000 people downloaded books from my site - 5 people gave donations. These books can take me from 2 to 10 hours to create. I want to keep them free, but need some support to be able to do so. If you can, please make a small donation using the PayPal or Stripe button below (average donation is £2.50). You can also support the site by buying one of the specially curated collections


PDF   ePub   Kindle

Excerpt from 'The Westminster Catechisms'

Question 1: What is the chief and highest end of man?
Answer: Man's chief and highest end is to glorify God, and fully to enjoy him forever.

Question 2: How does it appear that there is a God?
Answer: The very light of nature in man, and the works of God, declare plainly that there is a God; but his Word and Spirit only do sufficiently and effectually reveal him unto men for their salvation.

Question 3: What is the Word of God?
Answer: The holy Scriptures of the Old and New Testaments are the Word of God, the only rule of faith and obedience.

Question 4: How does it appear that the Scriptures are the Word of God?
Answer: The Scriptures manifest themselves to be the Word of God, by their majesty and purity; by the consent of all the parts, and the scope of the whole, which is to give all glory to God; by their light and power to convince and convert sinners, to comfort and build up believers unto salvation: but the Spirit of God bearing witness by and with the Scriptures in the heart of man, is alone able fully to persuade it that they are the very Word of God.

Question 5: What do the Scriptures principally teach?
Answer: The Scriptures principally teach,: What man is to believe concerning God, and: What duty God requires of man.

Question 6: What do the Scriptures make known of God?
Answer: The Scriptures make known: What God is, the persons in the Godhead, his decrees, and the execution of his decrees.

Question 7: What is God?
Answer: God is a Spirit, in and of himself infinite in being, glory, blessedness, and perfection; all-sufficient, eternal, unchangeable, incomprehensible, everywhere present, almighty, knowing all things, most wise, most holy, most just, most merciful and gracious, long-suffering, and abundant in goodness and truth.

Question 8: Are there more Gods than one?
Answer: There is but one only, the living and true God.

Question 9: How many persons are there in the Godhead?
Answer: There be three persons in the Godhead, the Father, the Son, and the Holy Ghost; and these three are one true, eternal God, the same in substance, equal in power and glory; although distinguished by their personal properties.

Question 10: What are the personal properties of the three persons in the Godhead?
Answer: It is proper to the Father to beget the Son, and to the Son to be begotten of the Father, and to the Holy Ghost to proceed from the Father and the Son from all eternity.

Question 11: How does it appear that the Son and the Holy Ghost are God equal with the Father?
Answer: The Scriptures manifest that the Son and the Holy Ghost are God equal with the Father, ascribing unto them such names, attributes, works, and worship, as are proper to God only.

Question 12: What are the decrees of God?
Answer: God's decrees are the wise, free, and holy acts of the counsel of his will, whereby, from all eternity, he has, for his own glory, unchangeably foreordained: Whatsoever comes to pass in time, especially concerning angels and men.

More free ebooks

cover page for the Global Grey edition of Athanasian Creed by Emanuel Swedenborg
Athanasian Creed

Emanuel Swedenborg

cover page for the Global Grey edition of Pensees by Blaise Pascal
Pensees

Blaise Pascal

cover page for the Global Grey edition of The Gospel of Barnabas by Lonsdale and Laura Ragg
The Gospel of Barnabas

Lonsdale and Laura Ragg

cover page for the Global Grey edition of The Red Book by Louis-Claude de Saint-Martin
The Red Book

Louis-Claude de Saint-Martin

Back to the top ↑